Catedrala Mitropolitana Ortodoxa

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, Timisoara

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este cel mai mare edificiu religios din Timisoara, catedrala a Mitropoliei Banatului, cu hramul ,,Trei Ierarhi". A fost construita intre 1936 si 1941 si este un simbol al orasului. Cu inaltimea de 90,5 m in prezent este a doua biserica din Romania ca inaltime dupa Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti.

Stilul arhitectonic a fost inspirat de arhitectura moldoveneasca in general si in special de Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau.

Stilul arhitectural al catedralei este atat unic cat si neobisnuit pentru un lacas de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Acesta imbina traditia religioasa romana cu arhitectura moldoveneasca si bizantina. Stilul, cu firide sub stresini, cu bolte instelate in interior, cu discuri lacuite intr-o multitudine de culori, poate fi gasit in manastiri precum Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.

Catedrala are nu mai putin de noua turle adevarate si patru mini-turle, dintre care turnul principal are 83,7 metri. Temelia este construita pe o placa imensa de beton armat, care este sustinuta de peste 1.000 de piloni de beton armat, infipti pana la 20 m adancime sub placa de beton. Constructia are o lungime de 63 m si o latime de 32 m. Cele 7 clopote au o greutate totala de 8.000 kg si au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo. Armonizarea lor a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi. Picturile interioare si exterioare au fost executate de pictorul Anastase Demian.

Catedrala Mitropolitana adaposteste la subsol o bogata colectie de arta bisericeasca banateana veche si o valoroasa colectie de icoane. De asemenea aici se afla si moastele sfantului Iosif cel Nou de la Partos, protectorul ortodocsilor romani din Banat, fost episcop ortodox de Timisoara (1651 - 1655), venit de la Muntele Athos si retras apoi la manastirea de la Partos. Muzeul detine 3.000 de carti bisericesti rare, peste 800 de icoane si picturi, peste 130 de obiecte bisericesti, 10 artifacte de metal pretios, 10 vesminte, un templu, etc. Aici se gasesc manuscripte romanesti timpurii precum "Noul Testament de la Balgrad" din 1648 sau ,,Cazania lui Varlaam" din 1643. Latura subsolului dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului.

Vezi si...

Comentarii nepermise