Timis County

Judetul Timis

Judetul Timis, Timis County

Asezare

Judetl Timis este asezat in partea de vest a Romaniei, in centrul Banatului. Resedinta lui este municipiul Timisoara. Geografic, este cel mai vestic judet al tarii. Se invecineaza cu judetele Arad, Caras-Severin si Hunedoara, precum si cu districtele Banatul de Sud, Banatul Central si Banatul de Nord din Serbia si cu judetul Csongrad din Ungaria, cu care formeaza frontiere de stat.

Geografie

Timisul este cel mai intins judet al Romaniei, ocupand 8.696,7 kmp, respectiv 3,65% din suprafata tarii. Pe teritoriul sau se gaseste cel mai vestic punct al Romaniei, respectiv Beba Veche.

Prin pozitia sa geografica, aproape o treime din limitele judetului constituie in acelasi timp si frontiere de stat. Astfel, in partea de nord-vest, intre Nadlac si Beba Veche, se invecineaza cu judetul Csongrad din Ungaria, 18 km din aceasta frontiera fiind pe raul Mures. La sud-vest, intre Beba Veche si Latunas, judetul Timis se invecineaza cu Provincia Autonoma Voivodina din Serbia. Legatura terestra cu judetele tarilor invecinate este asigurata de punctele de trecere a frontierei de la Cenad, respectiv cele de la Stamora Moravita si Jimbolia. Judetele vecine cu judetul Timis sunt Arad la nord, Hunedoara la est si Caras-Severin la sud-est. Judetul Timis face parte din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa si cuprinde o populatie de 6 milioane de locuitori.

Municipii si orase in judetul Timis

Comune in judetul Timis

Judetul Timis: Orase si Comune

Harta judetulului Timis