Lacul Surduc

Lacul Surduc, Timis

Lacul Surduc este un lac de acumulare situat in vestul tarii, in judetul Timis, la o distanta de aproximativ 100 de km de Timisoara. Este cel mai mare lac din vestul Romaniei, cu o suprafata de 530 hectare, o capacitate de acumulare estimata la cca. 51 milioane mc si este un important obiectiv turistic. Adancimea lacului oscileaza intre 16-20 m. Barajul se afla la 195 m deasupra nivelului marii.

Construit intre 1972 si 1976, barajul Surduc e construit din anrocamente cu masca de beton, iar terenul ii permite sa fie extrem de performant. Anrocamentele si cele cateva mii de metri cubi de beton sustin 417 mc apa/mc anrocamente. Barajul e protejat cu o masca de beton armat din dale de 60 cm grosime la baza si 30 cm la coronament, are 36 de metri inaltime si o lungime a coronamentului de 130 de metri. In 1976 s-a inceput acumularea apei. Barajul si Lacul Surduc alimenteaza cu apa potabila si industriala municipiul Timisoara si pune in miscare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.

La Surduc are loc anual "Festivalul AeroNautic Show" dedicat domeniilor aerian si nautic si se organizeaza concursuri de inot. Zona de agrement a lacului, amenajat in perioada 1972-1978, intr-un cadru cu o valoare peisagistica ridicata, a determinat crearea unui microclimat cu functiune recreativa multipla: agrement, natatie, inot cu labele, scufundari, snorkeling, kiteboarding, schi nautic, scuba diving, orientare subacvatica, zorbing acvatic, pescuit, strand si camping. Pentru agrement se pot inchiria barci si hidrobiciclete.

Vezi si...

Comentarii nepermise