Muzeul De Arta

Muzeul De Arta, Timisoara

Muzeul de Arta Timisoara, o institutie de referinta pentru viata culturala, care detine comori artistice locale, nationale si universale, isi desfasoara activitatea intr-una dintre cele mai frumoase cladiri din Piata Unirii, Palatul Baroc.

Muzeul include o colectie unica de lucrari si obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, cu 90 de piese. Alte 3 sectiuni includ colectiile de arta contemporana, decorativa si europeana. In patrimoniul muzeului se mai gasesc colectii de pictura romaneasca, banateana si pictura religioasa, acestea momentan nu sunt expuse din lipsa de spatiu. Parterul este dedicat expozitiilor temporare.

Actualul muzeu este rezultatul unui proces care a durat peste 120 de ani. Inceputurile colectiei - care a dat nastere sectiunii de arta a Muzeului Banatului - sunt consemnate in 1879, cand Ormos Zsigmond (1813-1893), fondatorul Societatii Muzeale din Ungaria de Sud, colectionar si istoric de arta, isi doneaza colectia substantiala de pictura europeana noii instituti. In 1940 muzeul este reorganizat de directorul Aurel Ciupe, care separa sectiunile pe categorii. Astfel ia fiinta Sectiunea artistica sau Pinacoteca.

In 1969 sectia de arta a inceput sa se desprinda de Muzeul Banatului, beneficiind de un spatiu propriu, in cladirea Centrului Cultural Francez. In 1986, aceasta a fost mutata intr-o aripa din Palatul Baroc, in restaurare inca de la sfarsitul anilor '70. La 1 ianuarie 2006, sectia de arta s-a desprins definitiv de Muzeul Banatului si a devenit "Muzeul de Arta Timisoara". Abia in 21 decembrie, o data cu terminarea lucrarilor de renovare a palatului, s-au deschis portile muzeului extins.

Vezi si...

Comentarii nepermise