Parcul 'Regina Maria' este cel mai vechi parc al Timisoarei. Intrarile principale ale parcului se afla pe Bulevardul 3 August 1919, acesta avand trei functiuni: de tranzitare, recreativa si sportiva. In parc se afla fostul cinematograf Apollo, care a fost initial construit in 1909 de catre arhitectul Josef Ecker Jr. si reconstruit in 1955 de catre arhitectul Paul Schuster.
Locul unde astazi se intinde Parcul 'Regina Maria' se afla, la inceputul secolului al XIX-lea, in afara zidurilor cetatii Timisoarei, pe teritoriul numit Esplanada. Aceasta era o zona de aparare unde nu erau permise constructii pe o raza de 950 de metri in jurul cetatii, pentru a preveni apropierea eventualilor atacatori.
In jurul anului 1850, guvernatorul militar si civil al Voivodinei Sarbesti si al Banatului Timisan, Johann von Coronini-Cronberg, a avut initiativa plantarii de arbori in zona, astfel luand nastere intr-o prima forma parcul care pe atunci purta numele realizatorului sau, Coronini. Era primul parc din Timisoara amenajat in stil englezesc unde se puteau face plimbari lungi pe aleile serpuite sau se putea asculta muzica de orchestra in pavilioanele de lemn special amenajate.
Parcul a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, reflectand istoria care a marcat orasul. Numele initial de parcul Coronini s-a pastrat pana in 1918 cand a luat denumirea de parcul 'Regina Maria', in onoarea reginei, care a avut un rol important in infaptuirea Unirii de la 1918. In germana, parcul era cunoscut ca Stadtpark, iar in maghiara ca Varosliget, ambele traducandu-se prin parcul Orasului. In timpul comunismului, parcul s-a numit parcul Tineretului. Parcul 'Regina Maria' s-a numit Parcul Poporului pana in anul 2011, cand a trecut printr-un amplu proces de reabilitare timp de doi ani. Atunci a recapatat denumirea primita la 1918, in centrul acestuia fiind amenajat si un bust al reginei, si au fost executate lucrari de restaurare si consolidare a gardului existent inca din anii 1910.