Parcul Dendrologic Bazos

Parcul Dendrologic Bazos

Parcul Bazos are o poveste interesanta, creatorul sau fiind contele Ludovic Ambrozy, ambasador al Imperiului Austro-Ungar in Statele Unite ale Americii. Intre anii 1909-1914, el a dezvoltat pe mosia familiei o adevarata padure, cu zeci de specii de plante provenind de pe continentul nord american, mai ales de la arboretumul Universitatii Harvard. Dupa primul razboi mondial, contele a vandut castelul si a plecat definitiv la Viena. Unele relatari sugereaza ca zidurile cladirii au fost daramate, iar din caramizi locuitorii satelor din jur si-au ridicat casele, insa nu stiu cat e legenda si cat realitate.

Parcul Dendrologic Bazos este situat in comuna Bucovat, in plina campie, la o distanta de 20 kilometri sud-est de Timisoara, pe teritoriul cuprins intre raurile Bega si Timis. Din 1994 are statutul de arie protejata pentru ocrotirea biodiversitatii genofondului si ecofondului.

Astazi, rezervatia dendrologica Bazos se intinde pe 60 hectare, in hotarul localitatii Bazosu Nou. Ea cuprinde Parcul Mare, Parcul American si mai multe pepiniere destinate cultivarii speciilor exotice. Prin schimb international s-a reusit imbogatirea fondului botanic la aproape 800 de taxoni, provenind de pe cinci continente. Are cea mai completa colectie de stejari americani si carya din tara. Din 1994 a fost declarat arie protejata pentru ocrotirea biodiversitatii, genofondului, ecofondului si pentru pastrarea echilibrului ecologic in judetul Timis. Face parte din Asociatia Internationala a Gradinilor Botanice. Reprezinta una dintre atractiile turistice ale judetului Timis.

Vezi si...

Comentarii nepermise