Manastirea Cebza

Manastirea Cebza

Manastirea Cebza este un lacas de cult situat in satul Cebza din Timis.

Biserica este catalogata ca monument istoric si se afla in cimitirul satului, la un kilometru nord de acesta. Data exacta a constructiei si fondatorul ei nu sunt necunoscute, dar a fost numita manastire din cele mai vechi timpuri. A fost construita de niste calugari langa izvorul tamaduirii. Intr-o carte veche a bisericii, exista o nota care indica faptul ca biserica a fost intemeiata in 1758.

Biserica este impartita in altar, naos, anticamera, si un pridvor deschis. Este joasa si are un acoperis in doua frontoane. Turnul este mic, patrat, fara ferestre. Coiful ei este in forma de piramida, foarte scurta, cu cruce deasupra. Altarul spatios este iluminat de o fereastra spre sud si alta spre nord, iar naosul si anticamera sunt iluminate cu trei ferestre spre sud si alta spre nord.

Podeaua este din pamant. Tavanul bisericii este semicircular, iar pridvorul este plat. Pridvorul cu podea de beton este inconjurat de un grilajr de lemn inalt de un metru. Exteriorul este alb, iar peretii sunt sustinuti de contraforturi, cate patru pe fiecare parte

Pictura de pe peretele exterior este opera pictorului Emil Profeta din Bucuresti, realizata in 1966.

Vezi si...

Comentarii nepermise